BOSS BLACK ROCKERS – VOL. 8: COOL IT

Het platenlabel ‘Koko-Mojo Records’, een divisie van het grotere ‘Rockstar Records’-label uit Ierland, is gespecialiseerd in het uitbrengen van stokoude liedjes in een welbepaald muziekgenre. Zo kregen we hier onlangs een verzamel-cd in de bus waarin pioniersrockmuziek van zwarte Afro-Amerikaanse artiesten door middel van 28 opnieuw gedigitaliseerde liedjes in dit genre werd vereeuwigd.

De titel van deze plaat is “Boss Black Rockers” en de subtitel ‘Volume 8 - Cool It’ geeft aan dat dit al de achtste uitgave in deze indrukwekkende serie is. Ook voor hardcore muziekliefhebbers als wij zijn er toch nog heel wat onbekende songs en even mysterieuze artiesten te horen op deze albums. Maar het zijn wel liedjes die mogen worden beschouwd als grondleggers van de latere rock- en rock’n’rollmuziek en als inspiratiebron hebben gediend voor heel wat hedendaagse artiesten.

Belangrijk gegeven hierbij is dat alle vertolkers van deze originele nummers zwarte muzikanten zijn, dat terwijl de latere hitversies van sommige van deze songs gecoverd werden in een vertolking door blanke artiesten. Op enkele liedjes na werden alle nummers op dit album voor het eerst uitgebracht in de jaren ’50 van vorige eeuw ten tijde van de racistische segregatie in de Amerikaanse gemeenschap toen er nog nauwelijks sprake was van een burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. Deze zwarte ‘Rhythm & Blues’-muziek werd zelfs pas later na de herbewerkingen door blanke vertolkers anders benoemd tot ‘rock’n’roll’-muziek.

Bij de door ons herkende namen van artiesten op dit album behoren o.a. Johnny ‘Guitar’ Watson, Jackie Wilson, Bobby Freeman en Joe Tex. Voor de aan deze recensie toegevoegde audiovideo’s selecteerden we de nummers “The Bear” van Johnny ‘Guitar’ Watson, “Why Can’t You Be Mine” van Jackie Wilson en “Hey Memphis” van Lavern Baker. Daarenboven geven we u voor de volledigheid ook nog eens alle vertolkers en songtitels die op dit absoluut niet te missen album te horen zijn.

(valsam)

 


TRACKLIST

1. Big Danny Oliver - Sapphire
2. El Pauling & The Royalton - Solid Rock
3. Johnny 'Guitar' Watson - The Bear
4. Holland, Eddie - Little Miss Ruby
5. Larry Birdsong - Continental Time
6. Tarheel Slim & Little Ann - Security
7. Flash Terry - Cool It
8. The Dusters - Teenage Jamboree
9. Wilson, Jackie - Why Can't You Be Mine
10. Freeman, Bobby - Little Girl Don't You Understand
11. The Ebonettes - Wild Man Walk
12. Frankie Ervin - Wilhemina
13. The Idols - The Prowler
14. Daniels, Eddie - I Wanna Know
15. Screamin' Joe Neal - Tell Me Pretty Baby
16. Wilbur Whitfield & The Pleasers - P.B. Baby
17. Gino Parks - Same Thing
18. Tex, Joe - Cut It Out
19. Ben Hughes - Sack
20. Parker, Little Junior - Barefoot Rock
21. The Valiants - Frieda Frieda
22. Esquerita - Getting' Plenty Lovin'
23. The Versatones - Bils
24. Washington, Baby - Work Out
25. Tousan - Tim Tam
26. Baker, LaVern - Hey Memphis
27. Untouchables, The - New Fad
28. Pete Mann - I Followed My Heart

Artiest info
Website  
 

Label: Koko-Mojo Records / Rockstar Records